pirmdiena, 2016. gada 4. jūlijs

Palīgs piemājas mauriņa kopšanai - Zāles pļāvējs

Zāles pļaušana ne vienmēr ir tas darbs, uz kuru visnaskāk vēlamies pieteikties. Jo īpaši, ja mauriņš ir liels, vai tajā atrodas koki un krūmi, ko appļaut ir visgrūtāk. Tomēr bieži vien zāles pļaušana nevedas un prasa lielāku fizisko piepūli, ja nav izvēlēts pareizais zāles pļāvējs. Neasi naži, ne pārāk jaudīgs motors vai nekvalitatīva pati pļaujmašīna. Tāpēc jāizvēlas pareizie instrumenti, lai arī zāles pļaušana būtu patīkama nodarbe, turklāt par tiem arī pareizi un atbilstoši jārūpējas. 

Jo regulārāk pļaujzālienu, jo mazāk piepūles tas prasīs no pļaujmašīnas un no tās darbinātāja. Tad ar ko īsti sākt?
Pirms dodamies iegādāties zāles pļāvēju, jāievēro divas galvenās lietas. Tas būs - cik līdzens ir zāliens, un tas, cik liela ir pļaujamā platība. Katram zāles pļāvējam ir savi ierobežojumi, cik ilgi to varēs darbināt. Jo lielāka teritorija būs jāpļauj, jo jaudīgāks zāles pļāvējs nepieciešams. Izvērtējot pļaujmašīnas riteņu, jādomā par mauriņa līdzenumu – jo mauriņš līdzenāks, jo riteņi var būt mazāki. Tad arī zāles pļāvējs maksās lētāk.
Lai kvalitatīvi un labi rūpētos par dārza zālāju, tā, lai tas būtu vienmērīgi zaļš un augtu pareizi, katram dārza īpašniekam nepieciešami trīs aparāti: zāles pļāvējs, trimeris, ar ko izpļaut vietas, kur pļaujmašīna nepiekļūst un aerators, ar kuru pavasaros zālienu uzirdina, izplēšot nezāles un sūnas un pievadot zālei skābekli, bet rudeņos savāc lapas.
Dažādi zāles pļāvēji nenozīmē, ka pļaušanas rezultāts īpaši atšķirsies, drīzāk atšķirība ir tikai ražotājā un cenā. Lielākās atšķirības meklējamas zāles pļāvēju jaudā, ātrumā, lietošanas ērtumā un pļaušanas platumā. Zāles pļāvēji ar jaudīgāku motoru maksās dārgāk, bet bieži vien tiem klāt nāks tādi papildinājumi, kā centralizēta pļaušanas augstuma regulēšana (lai nav jāregulē katrs ritenis atsevišķi). Ir arī modeļi ar visām trim iespējamām zāles pļāvēja funkcijām - zāles savākšanu grozā, izmešanu uz sāniem un mulčēšanu (zāli samaļ un atstāj uz augsnes kā mēslojumu). Lai gan zāles izmešana zālājā sniedz tam nepieciešamo dabisko mēslojumu, eksperti gan norāda, ka labāk nopļauto zālienu savākt, jo citādi tajā veidojas sūna.
Tā kā tehnoloģijas attīstās tagad pieejami zāles pļāvēji, kur cilvēka spēks nemaz nav nepieciešams. Automover zāles pļāvēji darbojas automātiski, vadoties vien pēc sensoriem, un ik pa laikam paši uzlādējoties speciāli tam paredzētajā stacijā.
Lai jebkura ierīce kalpotu pietiekami ilgi, tā pareizi jākopj. Un zāles pļāvējs nav izņēmums. Kāda attieksme, tāds arī tehnikas kalpošanas ilgums.
Pirms pļaušanas no zāliena vienmēr jānolasa akmeņi, pašai pļaujmašīnai regulāri jāiztīra pļaušanas panna. Jaunākajiem zāles pļāvēju modeļiem pieejama pat īpaša šļūtene, ko pēc darba pieslēgt pļāvējam un ar ko izskalot pannas apakšu, stāsta. Ar benzīnu darbināmos zāles pļāvējus nevajadzētu pārkarsēt. Reizi sezonā jānomaina eļļa, jāpārbauda filtrs, svece, arī asmeņi, kas mēdz nodilt. Zāles pļāvēja asmeņus vajadzētu vai nu mainīt, vai to asināšanu uzticēt tikai zinošiem meistariem, jo tie arī jānobalansē, lai neradītu papildu slodzi motoram. Ja visi šie nosacījumi izpildīti, zāles pļāvējs kalpos piecus, astoņus, desmit gadus vai vairāk. Lasi vairāk ŠEIT!


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru