piektdiena, 2017. gada 10. marts

Vai finansiālu brīvību var nopirkt?

Saka, ka laimi par naudu nenopirksi. Taču finansiālu brīvību gan ir iespējams nopirkt. Patiesībā Tu savu finansiālo brīvību palielini ik reizi, kad:
  •          Atmaksā aizdevumu;
  •     Veido uzkrājumu;
  •         Palielini summu, ko vari atļauties uzkrāt

Finansiāla brīvība nav nejauša sagadīšanās, tas ir rūpīgi plānots darbs. Jo labāk spēsi pārvaldīt tos līdzekļus, kas ir Tavā rīcībā šobrīd, jo ātrāk sasniegsi savus mērķus.
Personīgā budžeta plāna izveide, pārdomāta naudas tērēšana un uzkrājuma veidošana ir pirmie soļi ceļā uz finansiālu neatkarību.
Šobrīd tiek piedāvātas dažādas metodes, kas palīdzēs izveidot efektīvu budžeta plānu – gan ekspertu padomi internetā, gan iedvesmojoši pieredzes stāsti, gan ērti lietojamas mobilās aplikācijas.
Tas pats attiecināms arī uz uzkrājumu veidošanu- ir dažādas stratēģijas, kā to darīt. Taču, ja vēlies iegūt finansiālu stabilitāti un īstenot savas pārdrošākās ieceres, darīsi gudri, ja veidosi divus uzkrājumus – ārkārtas un iespēju fondus.

Ārkārtas fonds

Dzīve ir pilna ar negaidītām situācijām, kas līdzi nes arī neplānotas izmaksas – vajadzīga ārsta vizīte, saplīst dators, steidzami jāapmaksā kāds rēķins. Kad cilvēki dzīvo no algas līdz algai, šādas situācijas mēdz pamatīgi izsist no līdzsvara.
Šī iemesla dēļ vajadzīgs ārkārtas fonds – ik mēnesi atliekot, piemēram, 50 eiro, varēsi atrisināt finansiālus sarežģījumus, kad tādi radīsies.  Pēkšņās problēmas neizjauks budžeta plānu un būtiski neietekmēs finansiālo stabilitāti – protams, ja vien vajadzība nebūs milzīga.
Ārkārtas fonds ir kā apdrošināšanas polise – cilvēks pats veic iemaksas, lai būtu pasargāts krīzes situācijās. Vēl viens arguments par labu uzkrājumu fondam – tiem, kuri to veido, daudz retāk vajadzīgi kredīti, piemēram, no https://www.ferratum.lv/lv/atrie-krediti.

Iespēju fonds

Bez šaubām, dzīve nepiedāvā tikai negatīvus pārsteigumus – reizēm tā iepriecina ar neplānotām iespējām. Protams, daļa no tām arī paredz kādas izmaksas, tādēļ labs ieradums var būt  daļu no ienākumiem atlikt, lai izmantotu negaidītas iespējas – piemēram, iegādāties aviobiļeti par pēdējā brīža cenu un doties neaizmirstamās brīvdienās, investēt kādā saistošā projektā vai iegādāties sen kārotu lietu par neticami zemu cenu.
Jāņem gan vērā – iespēju fondā ieguldīt vajadzētu tikai tad, ja nokārtotas visas parādsaistības. Kredītsaistības ilgtermiņā var izmaksāt dārgi, tādēļ šo saistību izpildei būtu jābūt prioritāšu saraksta augšgalā.
Tavam iespēju fondam nav jābūt tik vienkārši pieejamam kā ārkārtas fondam, tādēļ šādam nolūkam vari izmantot bankas pakalpojumus un naudu noguldīt, piemēram, krājkontā. Turklāt, šim mērķim nebūt nav jānovirza lielas summas – var sākt ar mazu ieguldījumu un tad, kad finansiāla situācija atļauj, to pakāpeniski palielināt. Pēc kāda laika Tavs iespēju fonds būs pietiekami liels, lai Tu varētu paveikt apbrīnojamas lietas- apceļot pasauli vai iegādāties sapņu auto.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru