otrdiena, 2016. gada 15. novembris

Kas ir OCTA saskaņotais paziņojums?

Ceļš, kurā kļūstam par pilntiesīgiem autovadītājiem, nav nemaz tik viegls, sapņains un gaisīgs, drīzāk ērkšķu klāts. Viss sākas ar gana garām teorijas apmācībām, kas nogurdina un mēdz pat garlaikot. Tad mēs iekaļam prātā visu lielo informācijas apjomu, viens eksāmens, nākamais, un tikai augstākie spēki atbild par veiksmi, lai nenāktos kādu no eksāmeniem atkārtot vairākas reizes. Teoriju nomaina pirmās palīdzības kursi un visbeidzot praktiskā daļa – pati braukšana. To iesākumā mācamies ar tēti, onkuli vai citiem ģimenes locekļiem, iespējams, izceļas strīdi, rodas nesaskaņas. Tomēr tas palīdz kā braukšanas nodarbībās instruktora pavadībā, tā arī eksāmenā.

Pēc tā, ka ilgi gaidītās tiesības nonākušas rokās, jāturpina augt un strādāt, lai kļūtu par pilnvērtīgu satiksmes dalībnieku. Vadot automašīnu, jāpievērš uzmanība ceļam, nevis tādiem traucēkļiem kā mobilajiem telefoniem, sarunām ar blakussēdētāju vai citiem pasažieriem. Jāprot koncentrēties uz zīmēm, citām mašīnām un distanci starp tām, gājējiem un pareiza ātruma izvēli. Tas iesācējiem nav viegli, tas prasa pieredzi. Taču mācību procesā, kā jau ierasts, rodas daudz jautājumu, viens no tiem skanētu sekojoši – kas ir OCTA un OCTAS saskaņotais paziņojums?
OCTA polise ir sauszemes transportlīdzekļu īpašnieka civiltiesiskās atbildības obligātā apdrošināšana, kura nepieciešama katram motorizētā spēkrata vadītājam/īpašniekam. OCTA sedz trešajai personai vai tās mantai nodarītos zaudējumu. Tiek segti tādi personai nodarītie zaudējumi kā ārstēšanas, rehabilitācijas, medikamentu, ārstnieciskā uztura izmaksas, arī pārejoša darbnespēja vai darbspējas zudums. Sedz arī nemateriālos zaudējumus, kas saistīti ar  cietušās personas fizisku traumu, sakropļojumu un invaliditāti, apgādājamā, apgādnieka vai laulātā pirmās grupas invaliditāti vai nāvi. Atlīdzina arī mantai nodarīto kaitējumu – transportlīdzekļu bojājumus vai bojāeju, ceļu būvju un ēku bojājumus, kaitējumu videi un citus. Šīs polises cena tiek aprēķināta, ņemot vērā transportlīdzekļa vadītāja braukšanas vēsturi jeb bonus – malus klasi, OCTA apdrošināšanas derīguma termiņu (3,6,9 vai 12 mēneši), transportlīdzekļa tipu, masu, reģistrācijas vietu, izmantošanas veidu un īpašnieka juridisko statusu (fiziska vai juridiska persona). Iesaistīšanās ceļu satiksmē bez derīgas OCTA polises ir sodāma rīcība, var tikt piemērots sods līdz pat 430 EUR un 2 soda punktiem.
OCTA saskaņotais paziņojums ir paziņojums, kurā tiek fiksēti negadījuma apstākļi – vieta, laiks, iesaistītie transportlīdzekļi, informācija par to vadītājiem, tiek aprakstīts negadījumā notikušais. Šīs informācijas patiesumu norāda iesaistītie automašīnu vadītāji, apliecinot piekrišanu ar parakstu. Paziņojums jāpilda, ja ceļu satiksmes negadījumā nav cietušo, ir iesaistīti tikai divi transportlīdzekļi, kuri spējīgi turpināt ceļu (vadītāji nedrīkst būt alkohola vai narkotisko vielu reibumā), nav bojāti trešās personas īpašumi. Šis dokuments derīgs ne vien Latvijā, bet arī citās Eiropas Savienības valstīs, kur tas vienāds ar saturu, krāsām, lapas iekārtojumu, sadaļu numerāciju un norādījumu izvietojumu. Atšķirties var tikai valoda, kādā aizpildīts saskaņotais paziņojums. Respektīvi, situācijās, kad abu spēkratu vadītāji nespēj saprasties vienā valodā, paziņojumam tāpat jābūt ērti izmantojumam un saprotamam. OCTA saskaņotais paziņojums sniedz attiecīgas priekšrocības: laika ekonomiju (nav jāgaida ceļu satiksmes policijas pārstāvji), satiksme tiek mazāk traucēta, netiek noteikti soda punkti un  nav jāmaksā soda nauda par negadījuma izraisīšanu, autobraucējiem viegli orientēties situācijā arī tad, ja negadījums noticis ārpus Latvijas, citviet Eiropas Savienības robežās.
Informācijas avots: 

Lai arī jautājumi turpina krāties, saprotams secinājums, ka saskaņotais paziņojums aiztaupa autobraucēju laiku un naudas līdzekļus. Tomēr jāņem vērā, ka šo paziņojumu iespējams aizpildīt vien tad, ja situācija atbilst visām prasībām!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru